ES | EN | FR | EU

  Gure Idiak

Penintsula osoan zehar bidaiatzen dugu, gure bidean aurkitzen ditugun idi hoberenak zuzenean aukeratzeko. Ondoren gure instalazioetara eramaten ditugu, eta bertan ahalegina egiten dugu euren bizitzaren amaiera modu egokian eta erlaxatuan igaro dezaten, jaten dutena eta idiak une oro osasuntsu egon daitezela kontu handiz zainduz.

Gure idien artean bi talde bereizten ditugu, adinaren arabera:

5 eta 7 urte arteko idiak: Ez dugu 5 urtetik beherako idirik sakrifikatzen. Amarenen uste dugu 5 urte dela produktu paregabeaz, ez ohiko kalitatea duen janari urriaz, gozatzeko haragiak izan behar duen gutxieneko adina.

8 urtetik gorako idiak: 8 urteak gainditu ondoren, mundu osoko haragi hoberenetakoaz gozatzeko aukera ematen diguten bi alderdi agertzen dira: Idiaren tamainak 1.000 kiloak gainditzen ditu, eta idiaren haragiaren ezaugarrien ondorioz, idiaren haragi hori paregabe bilakatzen da. Hori dela eta, ahaleginak egiten ditugu beti gure idiak 8 urtetik gorakoak izan daitezen.

Faktore garrantzitsuenetakoa idiaren arrazak markatzen du. Dagoen barietate zabalaren artean, Morucha, Barrendo eta Charoles izenekoak dira gehien atsegin ditugunak.

Haragiaren heltzea: Gure txuleta zintek 35 egunetik gorako heltzea dute. Egun horietan eskegita daude, aukeratutako hezetasuna eta tenperatura duen giroan, haragia behar bezala hel dadin, kontsumorako prest egon arte. Une horretan generoa gure jatetxera eramaten da. Prozesu horretan haragiak duen hezetasuna lurrundu egiten da. Muskulua haragi samur eta ehundura bikainekoa bilakatzen da.