Skip to main content

IDI-ZIURTAGIRIAK

BENETAKO IDI HARAGI ZIURTATUA

Penintsula osoan zehar bidaiatzen dugu bidean aurkitzen ditugun idi onenak aukeratuz, eta, ondoren, gure instalazioetara eramaten ditugu. Han, azken urtean, ahalik eta ondoen eta lasaien bizi daitezen saiatzen gara, haien elikadura zehatz-mehatz zainduz eta idiak une oro osasuntsu egon daitezen.

Gure idien artean bi bereizketa egiten ditugu adinaren arabera:

5-7 urteko idiak: Ez dugu 5 urte baino gutxiagoko idirik sakrifikatzen, Amaren atalean 5 urte hartzen ditugu beharrezko gutxieneko adintzat haragia produktu bakar batez, kalitate bikainarekin, gozatu ahal izateko.

8 urtetik gorako idiak: 8 urteko muga gainditu ondoren, bi faktore konbinatzen dira, munduko haragirik onenetako batez gozatzeko aukera ematen digutenak; idiaren tamaina 1.000 kg-tik gorakoa da, eta aleak idi haragia haragi bakar bihurtzen duten propietateak dituen haragia ekoizten du; horregatik, gure aleak 8 urtetik gorakoak izaten saiatzen gara beti.

Faktore nagusietako bat idi-arraza da. Barietate zabalaren barruan, Morucha, Barrendo eta Charolés arrazak ditugu gogokoen.

Haragiaren heltzea: Gure txuleten zintek 35 egun arteko heltzea dute, eta beste muturreko batzuk 600 egun baino gehiagokoak dira. Egun horietan, hezetasuna eta tenperatura aukeratzen ditugun giro batean zintzilikatuta daudela zaintzen dugu, haragia behar bezala heldu dadin kontsumitzeko prest egon arte. Une horretan, generoa gure jatetxera eramaten da. Prozesu horretan haragiaren hezetasuna lurruntzen da. Muskulua haragi samurra eta testura bikainekoa bihurtzen ari da.

Enpresa-berrikuntza eta turismo-zerbitzuen berrikuntza irtenbide teknologikoen bidez, Eusko Jaurlaritzako Merkataritza, Kontsumo eta Turismo Sailarekin lankidetzan.